,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. szeptember 22.

Variációk szívre 4. - A tiszta szív

,,Boldogok, a kiknek szívök tiszta: mert ők az Istent meglátják." (Máté 5:8) 

Elmélkedő gyerek voltam. Szerettem egy helyben ülni, rajzolni, könyveket nézegetni és figyelni, mi zajlik körülöttem. Hallgattam, mit beszélgetnek a felnőttek, aztán láttam, mit tesznek (vagy mit beszélgetnek másokkal). Hamar rájöttem, hogy a füllentés nem is olyan nagy baj, de az én kedvencem az elhallgatás lett. Ezzel megvédhettem magamat és azokat, akik fontosak voltak számomra. Közben pedig a szavaim és tetteim is egyre távolabb vittek Teremtőmtől.
Mire tizenéves lettem, gyakran súlyos teherként nehezedtek rám önzésemből fakadt szavaim, tetteim.

Aztán találkoztam a Bibliával, sorai által pedig kezdtem megismerni Istent. Éreztem, hogy a szívem (a gondolataim) mennyi szennyet viselnek, imáimban ismételgettem az Úrnak, hogy tiszta szívet szeretnék.
Akkor még nem sejtettem, hogy Istennek milyen nehéz áttörni ellenállásom falait.

Szeretném, ha gyermekeim megspórolhatnák azokat az utakat, amik boldogtalansággal, lelki békétlenséggel vannak kövezve. Persze tudom, hogy ehhez az ő szabad döntéseik is kellenek, amikre nekem nincs befolyásom. Amit megtehetek, hogy tanítom őket, ügyelek a tiszta lelki táplálékukra, miközben én is megtanulom és életem részévé teszem a magam leckéit.

 

Istent igazán ismerni csak tiszta szívvel lehet.
Tiszta szívet pedig csak ő adhat. Én pedig választhatok: akarom-e vagy sem.
Könnyebb megelőzni, hogy gyermekeim szíve túlságosan szennyeződjön, mint majd azzal küzdeniük, hogyan kerüljenek közel Istenhez, hogy Ő tisztára mossa azt. 
Éppen ismerkedem Istennel. Két évtized bibliaolvasás után be kellett látnom, hogy az istenképem inkább hasonlít azokra a felnőttekre, akik nagy befolyást gyakoroltak rám, semmint a Biblia Istenére. Sok örömöm van ebben az ismerkedésben. Mindig kapok valami ajándékot. :) 

Ez a szív biztosan mást is emlékeztet gyermekkori élményeire. 
6 db egyforma szívet vágtunk ki színes papírból, majd ketté hajtottuk, szívfelenként összeragasztottuk, végül minden egyes szívre egy-egy részletét írtuk az igének. 
Így: Boldogok, /a kiknek /szívök tiszta: /mert ők /az Istent /meglátják.


Könnyen elkészíthető, mutatós, és színes gémkapcsokat egymásba fűzve még érdekesebb a kölyköknek.
Kellemes időtöltést hozzá!

1 megjegyzés:

  1. Szabina, olyan jó olvasni téged!
    Mindennap várom, hogy mikor olvashatom a következő bejegyzésed! :)

    VálaszTörlés