,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. szeptember 9.

Biblia és matek 2. - Mózes első 12 éve

,,És felnevekedék a gyermek, és vivé őt a Faraó leányához, és fia gyanánt lőn annak, és nevezé nevét Mózesnek, és mondá: Mert a vízből húztam ki őt." (II. Mózes 2:10)

Az Úr gondot viselt arról, hogy Mózes élete első szakaszát (kb. 12 évet) biztonságban tölthesse szerető családjában. Gyönyörű történet ez egy hívő és áldozatkész anyáról, és arról az isteni tervről, amiben nincsenek véletlenek. Mert az Úr tervei nem esetlegesek. A világmindenség Ura mindannyiunk életét számon tartja, terveibe pedig beleszövi szabad akaratunkból hozott döntéseinket, vagy mások döntéseit a mi életünkről.


Kicsi gyermekként is megérthető, hogy Istentől lett (Isten által kézben tartott) minden dolog. És ha bíznak benne, minden nehézségben meglátják az Úr szabadítását..

Kicsit másképp gondolkodom a matematika oktatásról, mint ami megszokott. Nem számolás, összeadás kivonás, szorzás, osztás, törtek stb. Inkább komplex rendszerben gondolkodom, ami különböző játékokra ad lehetőséget. Ez a játék is többrétű. A 12-es szám talán a legkisebb, ami már tág határokat ad a játéknak. (Nagyobbaknál bármilyen szám lehet, ami maradék nélkül osztja a kör 360 fokát, ezért szerkeszteni is könnyebb.)
A Mózes fiatal éveiről  szóló lapbook-unkból való ez a számtanos játék. 


A kék fület felhajtva található egy kör, ami 12-t ér.


Kis zsebekbe rakosgatva pedig különböző értékű körcikkek találhatók, olyan számokkal, amik a 12 osztói (1, 2, 3, 4, 6). Ezeket így is kirakhatják, amiből megtudják, hogy 2x6, 3x4, 4x3, 6x2 és12x1 is 12.


A másik lehetőség a kirakásra, hogy különböző színű és egyben különböző értékű korongokat készítenek. De akár 1-1 körcikket is kirakhatnak: pl. 2+3=5, 6+2+3=11 stb.


Remélem, a Ti gyerekeitek is annyira élvezitek majd, mint az enyémek.:)

1 megjegyzés: