,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. augusztus 24.

A teremtés és a hét napjai

,,És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó. És lőn este és lőn reggel, hatodik nap.
Mikor pedig elvégezé Isten hetednapon az ő munkáját, a melyet alkotott vala, megszűnék a hetedik napon minden munkájától, a melyet alkotott vala.
És megáldá Isten a hetedik napot, és megszentelé azt; mivelhogy azon szűnt vala meg minden munkájától, melyet teremtve szerzett vala Isten." (I. Móz. 1:31-2:3)

A fiaim rendkívül kedvelik a teremtés történetét. Sokféle ábrázolással találkoztunk már. Vannak igazán hitelesek, és vannak olyanok is, aminél megkérdőjelezhető, hogy az illusztráció készítője olvasta-e a teremtés történetét a Bibliában. A részletekbe nem mennék bele, és tudom, sok vita övezi a teremtés kérdését. Én csupán ragaszkodom a Biblia leírásához.

Egyik kedvenc könyvünk egy böngésző, de már a 3 éves fiam is tudja, hogy mit rajzoltak másképpen, mint ahogy a Bibliában áll. (Például vízi madarakat hallal a csőrükben, holott egyértelmű a leírás: minden teremtett lény növényevő volt. Még szerencse, hogy az oroszlánok nem majszolnak zebrát!)

Már korábban eszembe jutott, hogy az óra, és az időkörök mintájára elkészíthetnénk a teremtés történetét, amit egy gyermektanítói ,,beugrás" során meg is tettem. Rajzolni ugyan csak kisiskolás szinten tudok, de a gyerekeknek tetszett. Közben énekelgettük a ,,Ki teremtette ezt a világot" kezdetű éneket.




A továbbfejlesztett változat egy beállítható korong, ami egy kartonlapon forgatható. Így akár minden nap megnézhetjük, milyen nap van ma, mi volt tegnap, és mi lesz holnap. A nagy fiam így már jó ideje tudja a napok sorrendjét, és hogy mi van előtte, utána, holnaputánazután...stb.

Íme a hét napjai. (Előre is bocsánat a rajztudás hiányáért.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése