,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. március 1.

Jellemépítés - A Benjamin Franklin ,,kísérletünk"

,,Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól."
(Jakab 1:27)

Az utóbbi egy évem legjobb, leghasznosabb olvasmánya ez a könyv.
Ajánlom minden hívő szülőnek, szakembernek, aki érintett, vagy aki még közel áll ehhez a korhoz.



Sok tekintetben átformálta a gondolkodásomat és gyakorlati útmutatásokat kaptam a gyötrő kérdéseimre anélkül, hogy egyedül üdvözítő tanácsokkal bombázna. Már a vége felé járok az olvasással és jegyzeteléssel. (Mivel a könyv hatalmas terjedelmű, heti tanulmányokra van osztva, és tényleg megérte kiírni a legfontosabb dolgokat. Gyakran végiglapozom a jegyzetfüzetemet.)

A legnagyobb ajándék azonban az utolsó fejezetek olvasása közben csapódott be útkereső kis életünkbe.
Hosszú ideje kerestem, milyen alapra lehetne építeni egy Biblia-alapú nevelési-oktatási módszert.
Amikor Benjamin Franklin jellemépítő programjáról olvastam, felkiáltottam:
,,HEURÉKA"!


Az azóta eltelt pár hetünk ennek fényében zajlott. Hatalmas lehetőséget látok benne, és rengeteg ötletem van. Most ennek osztanám meg egy kis szeletét. B. F. saját maga számára kidolgozott programjának mintája egy egész család életét megváltoztathatja. Közös munka, Isten, szülők és gyerekek együttműködésével.

Ő 13 jellemtulajdonságot kiválasztott, amit fejleszteni akart, és hetente mindig eggyel foglalkozott. Aztán negyedévente újrakezdte. Mi is kiválasztottunk először tizenhármat, és el is kezdtük. Az első hét az együttműködésé volt, aztán sorban jött a többi, de rájöttem, hogy nekünk egyszerre sok lesz 13. Így újragondoltam és csökkentettem nyolcra, ami kéthavi forgót jelent. (Ebbe jobban kalkulálhatók a váratlan események is.)

Maradt az együttműködés (készsége), a rendszeretet, a derűs, hálás lelkület, a felelősség (vállalás), a türelem, a kitartás, a szolgálatkészség és a tisztelet. Idővel ez bizonyára bővíthető, vagy cserélhető, ha valami más fontosabb lesz. Az adott jellemtulajdonsághoz bibliai és más tanulságos történeteket olvasunk, igéket tanulunk, éneklünk és gyakoroljuk azt a játékokban, a napi tevékenységekben.
Mindemellett még a kötelező tananyag is beépíthető a módszerbe. 

Egy kis ízelítő a mi programunkból az alábbi karton ,,óra", ami mindig az aktuális jellemtulajdonságon áll (a nyíl a jelzés). Úgy készítettem el, hogy felakasztható legyen. Így szem előtt tartható az egész családnak, hogy mi a heti ,,gyakorlási lehetőség".
Íme az együttműködés és a rendszeretet:


Az e heti gyakorlási lehetőség a TÜRELEM.
  


Csak egyet nem felejthetünk el soha egyedül Isten változtathatja meg a szívünket, fontos, hogy Jézus legyen minden igyekezetünk középpontjában.

Eredményes jellemformálódást kívánok az Úr Jézussal közösségben!


1 megjegyzés: