,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. március 15.

Nemzeti ünnep

 ,,Szóla Dániel, és monda: Áldott legyen az Istennek neve örökkön örökké: mert övé a bölcseség és az erő. És ő változtatja meg az időket és az időknek részeit; dönt királyokat és tesz királyokat; ád bölcseséget a bölcseknek és tudományt az értelmeseknek." (Dániel 2:20-21)

Mindig is fontosak voltak az ünnepek számomra. Mivel a családomtól nem állt távol a közéleti részvétel sem, én magam is több ünnepi összejövetelen részt vettem. Akkor büszkeséggel tekintettem magyarságomra: a kultúrára, amelybe születtem, amit magamba szívtam, a nyelvre, amit szüleimnek köszönhetően jól beszélek, a szenvedésekkel teli történelemre, amit mégis túléltünk, a természeti és ember alkotta kincseinkre.
Már nem vagyok büszke, inkább hálás, mert ide születtem. Van családom, elegendő vízhez és táplálékhoz juthatunk naponta, lassan a 4X-be érve a háborút, a természeti katasztrófákat, az éhezést, a zsarnoki elnyomást csak hírből ismerem. Hatalmas dolog egy olyan világban, ahol az emberiség nagyobbik része ezt mind testközelből éli át!

Hálás vagyok, mert kinyílt a szemem, hogy ,,jó helyre születni" nem kiváltság, hanem felelősség. Isten feladatokat bízott rám, és ha vele együtt lelkiismeretesen végzem, akkor építeni fogok és nem rombolni.


A gyerekeknek is sok tanítás rejlik abban, ha a ,,nemzeti ünnep" fogalmával találkoznak.
Pár dolgot összeszedtem (a teljesség igénye nélkül), amiről beszélgettem velük.

1. Elsősorban Isten országának vagyunk a polgárai. Istennek tartozunk engedelmességgel, hálával, szeretettel. Csak ezután következik minden más.

2. Vannak emberi törvények, szabályok, szokások, amiknek addig tartozunk engedelmeskedni, amíg Isten törvényébe nem ütközik. (Ehhez rengeteg bölcsességre van szükség, amit szintén az Úr adhat meg.)

3. Az Úr állít és dönt királyokat. Isten nem nézi jó szemmel a hatalom elleni erőszakos támadásokat, kivéve, ha Ő maga szólít fel arra, hogy valaki vagy valakik végrehajtsák ítéletét. (Ezekre bőven van bibliai példa.) Akkor viszont Ő maga állít angyalokat a szabadítók mellé.

4. Az ünnepeknek csak akkor van értelme, ha nem az emberi tettek dicsőítésére használják, hanem Isten magasztalására, az emlékezésre, hogy Ő mit tett értünk. Még a születésnapok, az anyák napja vagy a gyermek nap is szóljon inkább ez utóbbiról. 

5. Kiváltságunk és felelősségünk, hogy imádkozzunk országunk felelős vezetőiért, hogy békességünk lehessen.

6. Hálásak lehetünk, hogy egy szép, változatos, természeti kincsekben gazdag ország gyermekei lehetünk, de meg is kell becsülnünk azzal, hogy vigyázunk ezekre. Mi ennek örülünk ma is. Nemzeti színű virágfüzér és piros-fehér-zöld zászlós logikai játék szolgál ma emlékeztetőül.

A füzér virágai három rétegű szalvétából készültek. Hasonlóan készülnek, mint gyermekkorunk zsbkendő virágai, ha még emlékeztek. :) Egy szalvéta feléből 4-4 piros és fehér csíkot vágtunk.  
(De akármennyit lehet!)


A csíkokat harmonikába hajtottuk, és középen összekötöttük, majd elválasztottuk a rétegeket egymástól. Ettől néz ki telt virágúnak. 


A levelek maradék zöld ajándékcsomagoló papírból készültek. Egy-egy darab zöld papírt úgy hajtottunk, hogy a levél mindkét oldala zöld legyen. Aztán kivágtuk, a levélnyélnél pedig összeráncoltuk.és kapcsoztuk. 


Aztán fonálra kötöztük a darabokat.


Kedves látványt nyújt belülről és kívülről is.

Hálás napot mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése