,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. január 27.

Évszakok lapbook 5. - Tél 1.

,,Te szabtad meg a földnek minden határát: a nyarat és a telet te formáltad." 
(Zsolt. 74: 17)

Idén is különleges telünk van. Nem tudom, milyen hatással lesz ez  későbbiekben a természet folyására. Vannak ugyan előrejelzések. Gyakran vészjóslók, máskor derűlátók, de tagadhatatlan, hogy valami történik, amin az emberek nem tudnak úrrá lenni.
(Többször is láttunk olyan vörös téli naplementét, amit azelőtt soha. 
Teljesen elvarázsoltak a színei.)


Egy biztos, lenne okunk a félelemre, hiszen az emberi kéz alkotta biztonság csupán illúzió. (A sok műszer és előrejelzés ellenére is.) Isten ígéretei azonban biztosak. Nem ígéri, hogy megóv minden bajtól vagy megmenti az életünket minden helyzetben, de biztosít az ő szeretetéről, megtölt mennyei békességgel, reménységet ad a jövőre, ami az Ő országának biztonságát jelenti. És én egyáltalán nem bánom, hogy nem kell majd többé fázni! :)
  
Lassan elkészült a téli lapbookunk. A készítésnél megint figyelembe vettem a ,,hivatalosan elfogadott" környezetismeret tananyagot, csak kissé kacifántosabban. :)

Az alábbi képen a négy évszak látható. 
Végre rákerült az évszakok neve. Korábban már írtam az egészről és az őszi részről.


A téli részt kinyitva a baloldali fülön a hóvirág fejlődéséről, alatta az időjárás megfigyelésről van egy-egy kis könyv. Középen egy lehajtható borítékban a telelő és vonuló madarakról van válogatós játék. (A képeket egy korábbi kiadású tankönyvből gyűjtöttem hozzá). A jobb fülön a téli ünnepek naptára.


Ha a borítékot kinyitjuk, a gyerekek kivehetnek egy tucat madaras képet. Az ő feladatuk kiválogatni, hogy mik telelnek nálunk, és elmondani, milyen felelősségünk van ezzel kapcsolatban. Jó alkalom beszélni a madáretetésről. De sokkal jobb csinálni. (Nálunk mindig Apa viszi a gyerekeket a kertbe madáretetésre. Együtt készítik és javítják is a madáretetőket.) Alatta a hóemberes kis tartóban okoska kérdések: miért vegyünk sapkát, miért fekete a nyúlfül szegélye stb.


Folytatjuk. (A folytatás itt olvasható.)

További szép telet! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése