,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. január 11.

Zsoltárrészletek - 37.

,,Bízzál az Úrban és jót cselekedjél; e földön lakozzál és hűséggel élj. Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit.  Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti." (Zsolt. 37: 3-5)

A természetből rengeteg tanítást kaphatnak a gyerekek, ahogyan mi magunk is. Gyakran megcsodáljuk a pillangókat a kertünkben, miközben eszünkbe sem  jut, milyen kártékonyak lehetnek, mielőtt gyönyörködhetnénk bennük. Engem leginkább az átalakulásuk nyűgöz le. Jelentéktelen apró peteként kezdik, rágicsáló hernyóként folytatják. Majd a külvilág számára rejtett átalakulás után finoman lebbennek ágról ágra, virágról virágra.


Azok, akik valaha is igazán jelentőset tettek az Úrért kicsit hasonlítanak a lepkékhez. Csak kevés szülő kapott kijelentést, mivé válik majd gyermeke. (pl. Sámson, Keresztelő János vagy Jézus szülei), a többiekről nem tudjuk, mivé válnak. 
Én szeretnék pillangókat látni magam körül, akik szárnyalnak, mert egyszerű életüket az Úrra tudják bízni, akik nem hagyják, hogy a szél sodorja őket mindenfelé, hanem tudják, merre tartanak, akik jól tudják használni röpke életidejüket, és rátalálnak a legszebb virágra, amit az Úr adott.

Az otthonoktatás egyik nagy előnye, hogy bizonyos keretek a gyerekekkel együtt dönthetjük el, hogyan haladunk a tanulásban. Nagyobb teret kap az érdeklődési körük. A ,,honnan jön a lepke" kérdést például így illusztráltuk, miközben Isten gondviseléséről és a belé vetett bizalom gyümölcseiről beszélgettünk.

A képen látható egy kupac pete, egy elégedett hernyó, egy báb (ami időközben arcot, lábakat és köldököt is kapott :-)), valamint egy origami lepke (a neten sokféle készítési mód megtalálható). Így könnyedén megtanulták a ,,teljes átalakulást".  


A mappába fűzhető oldal szépsége, hogy a hernyó kinyitható, és tele van írva az igével. Így megvan a napi olvasási gyakorlat, és a lelki tanítás is. Több légy egy csapásra! :)


Igaz, most tél van, nincsenek sem hernyók, sem lepkék a látóhatáron. (Eltekintve egy-két elvetemülttől.)
Azért felidézhető mind az átalakulás csodája, mind a fent említett ige biztatása.
Sok örömöt hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése