,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. október 30.

Dávid lapbook - Dávid tízezre

,,És elméne Dávid mindenüvé, a hová Saul küldé, és magát eszesen viseli vala. És Saul a harczosok fölé tevé őt, és kedves lőn az egész nép előtt, és a Saul szolgái előtt is. 
És a mint hazafelé jövének, mikor Dávid visszatért, miután a Filiszteusokat leverte, kimentek az asszonyok Saul király elé Izráelnek minden városaiból, hogy énekeljenek és körben tánczoljanak, dobokkal, vígassággal és tomborákkal.  És énekelni kezdének az asszonyok, kik vígadozának és mondának: Megverte Saul az ő ezerét és Dávid is az ő tízezerét." (I. Sámuel 18:5-7)

Bizonyára nem sokat tévedtek az asszonyok, amikor Dávidot dicsérték, de fogalmuk sem volt arról, mekkora veszélynek teszik ki őt énekükkel. Persze semmi sincs Isten tudta nélkül. Ő tartja kézben az eseményeket. Amikor megengedte, hogy Saul féltékenysége lángra kapjon, már azt is tudja, hogyan fogja a gyilkos indulatot Dávid jellemének csiszolására használni.


Dávid nemes szívű ifjú volt, de ő sem volt mentes az emberi gyengeségektől. Győzelmeit egyértelműen a hitéből fakadó bátorságának köszönhette, királyként azonban ennél többre volt szüksége. Isten tehát elindította azon az úton, amelyen sok-sok leckét kellett megtanulnia, amíg a saját népe is elismerhette királyának.

Nem tudom, mi vár ránk, mi vár a gyerekeinkre. Nem tudom, mennyi időnk van, mennyi próbán, nehézségen kell keresztül mennünk. Nem tudom, hogy a jelenlegi erősségeink és gyengeségeink mire lesznek jók Isten kezében. De tudom, hogy nincs időnk a pazarlásra: időnk, életerőnk szétszórására. Szeretném a ,,jobb részt választani", ahogyan Mária tette (Lukács 10:42), mert ezen múlik az is, hogy fel tudok-e készülni a jövő feladataira, és elsősorban a Jézussal való találkozásra. Szeretném, ha a fiaim is látnák, hogy ebben az életben minden javunkra van: legyen az győzelem vagy vereség, nyereség vagy veszteség.

Egy nagyon egyszerű, hajtogatott papíron szemléltettem a fiúknak a nagyságrendbeli különbséget a Dávidról szóló lapbookban, ami a gyakorlatban a matek tanításához is alkalmas.


A felső lapot felhajtva 1 db 1000-es számot írtam.


Alatta egy harmonika könyvre pedig 10 db-ot. Kétoldalas, könnyen megszámolható.


Ekkora számokkal természetesen még nem számolnak, de nem is az volt a cél. Inkább az, hogy érzékeljék, mennyivel több a 10000, mint az 1000.

Értékes napot mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése