,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. október 12.

Tíz parancsolat a frigyládában

,,Ott jelenek meg néked, és szólok hozzád a fedél tetejéről, a két Kérub közül, 
melyek a bizonyság ládája felett vannak, mindazokról, a miket általad parancsolok az Izráel fiainak." (II. Mózes 25:22)

,,Velünk az Isten" -érezhették az izraeliták. Törvényt szab, parancsolatokat jegyeztet, ugyanakkor szívére beszél népének, hogy megtartsák azokat. Ő pedig velük van, és ígéri, hogy mindaddig velük lesz, amíg vágynak a jelenlétére, támogatására. Amikor úgy gondolják, hogy Isten elhagyta őket, valójában Ők hagyták el Istent.

Nehéz elképzelnem, milyen lehetett úgy élni, hogy látható jelei voltak Isten folyamatos jelenlétének. (Tűz- és felhőoszlop.) Amikor azonban a saját életemet vizsgálom, tudom, kézzelfogható az Ő jelenléte. Szeretete átvilágít minden nehézségen. Még akkor is, amikor saját, Isten nélkül meghozott döntéseim következményeit kell viselnem. 

Azt tanítom a fiaimnak, hogy igyekezzenek a dolgok mélyére nézni. A Tízparancsolat a keresztény élet zsinórmértéke, de könnyű és kényelmes felszínesen értelmezni. Isten nem csak a cselekedeteket nézi, hanem az indítékokat is. Ha engedjük, feltárja előttünk, majd kitakarítja szívünk legelrejtettebb zugait is. Ehhez a gyerekeimnek és nekem meg kell tanulni meghallgatni Istent (nem csak beszélni hozzá). A Tízparancsolat így lehet életünk vezérlő elve. 
Jézus Krisztus földi élete során idézte a Tízparancsolatot az őt megkeresőknek, és összefoglalta a ,,Nagy Parancsolatban", ami egyértelművé teszi, hogy csakis az Isten szerinti szeretet alapján vagyunk képesek megtartani Isten törvényeit. A többi kényszer és erőlködés. (Erről az előző bejegyzésben olvashattok.)


Mivel legtöbbször olyan anyagokból alkotunk, amik a háztartásunkban szinte mindig fellelhetők (,,Vedd, amid van!"), a láda különböző csomagolásra használt dobozok kartonjából készült. (Mindent elteszek, ami jó állapotú. Pl. növényi tejporos, müzlis, kekszes dobozokat. Rengeteg szemléltető anyaghoz alkalmasak.) A láda nem lett méretarányos. (Talán egyszer pontosan is elkészítjük.) A színét szorgalmas kis kezekben vágtázó sárga zsírkrétától kapta.
A láda tetejére két, körcikkből készült, egyszerű, meghajló angyalt tettünk.


A ládába betettük a két ,,kőtáblát" a Tízparancsolattal.


A rudak sárga szívószálból vannak, aminek levágott részeit a fedél belsejébe illesztettük, hogy a fedél ne csúszkáljon. 4 sárga gémkapocs jelképezi az arany karikákat, amikbe a hordozáshoz szükséges rudakat tették


Az elkészítés is öröm volt, de a végeredményt a fiúk még jobban értékelték.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése