,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible2015. július 16.

A teremtés és a hét napjai (ismétlés)

,,És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó. És lőn este és lőn reggel, hatodik nap. Mikor pedig elvégezé Isten hetednapon az ő munkáját, a melyet alkotott vala, megszűnék a hetedik napon minden munkájától, a melyet alkotott vala.
És megáldá Isten a hetedik napot, és megszentelé azt; mivelhogy azon szűnt vala meg minden munkájától, melyet teremtve szerzett vala Isten." (I. Móz. 1:31-2:3)

(Ez a bejegyzés már korábban megjelent, csak kicsit módosítottam.)

A fiaim rendkívül kedvelik a teremtés történetét. Sokféle ábrázolással találkoztunk már. Vannak igazán hitelesek, és vannak olyanok is, aminél megkérdőjelezhető, hogy az illusztráció készítője olvasta-e a teremtés történetét a Bibliában. A részletekbe nem mennék bele, és tudom, sok vita övezi a teremtés kérdését. Én csupán ragaszkodom a Biblia leírásához. (Nesze nektek természettudományos tanulmányok!:))

Egyik kedvenc könyvünk egy böngésző, de már a 4 éves fiam is tudja, hogy mit rajzoltak másképpen, mint ahogy a Bibliában áll. (Például vízi madarakat hallal a csőrükben, holott egyértelmű a leírás: minden teremtett lény növényevő volt. Még szerencse, hogy az oroszlánok nem majszolnak zebrát!)

Már korábban eszembe jutott, hogy az óra, és az időkörök mintájára elkészíthetnénk a teremtés történetét, amit egy gyermektanítói ,,beugrás" során meg is tettem. Rajzolni ugyan csak kisiskolás szinten tudok, de a gyerekeknek tetszett. Közben énekelgettük a ,,Ki teremtette ezt a világot" kezdetű éneket.


A továbbfejlesztett változat egy beállítható korong, ami egy kartonlapon forgatható. Így akár minden nap megnézhetjük, milyen nap van ma, mi volt tegnap, és mi lesz holnap. A nagy fiam így már jó ideje tudja a napok sorrendjét, és hogy mi van előtte, utána, holnaputánazután...stb.


Ez egy Milton-kapoccsal rögzített hét részre osztott korong. A fényképen nem látszik jól, de balra a tegnap, középen a ma, jobbra a tegnap szavak vannak a bordó kartonra írva. Így tanulgattuk a hét napjait, és az időt. Samunak most már szépen megy. És persze arra is alkalmas, hogy pontosan megjegyezzék a bibliai történetet.


Ráadásul egyszerű elkészíteni, ki lehet tenni valami forgalmas helyre,
ezzel megkönnyítve a tanulást.

Áldott napot!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése