,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. június 11.

Spar-matricák használatban

,,A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített."
(II. Tim. 3:16-17)

Ferkó érdeklődése - aki májusban 4 éves lett - mostanában főleg a betűk felé irányul. Egyik gyerekünket sem akartuk sürgetni, hogy olvassanak, de nem is fogtuk vissza őket. Luther Márton elsősorban azért tartotta fontosnak, hogy a legegyszerűbb emberek, gyermekek is jól olvassanak, hogy mielőbb a saját szemükkel ismerhessék meg a Bibliát. Ne lehessen többé az embereket sötétségben tartani Isten lénye, személye felől, hogy kicsoda Krisztus, kik a szentek a Biblia szerint, mi a kegyelem, hogyan juthatnak üdvösségre, ami nem vásárolható meg és nem lehet különböző érdemekkel megszerezni.


Szeretnénk, ha a mi gyerekeink is mielőbb bibliaolvasó gyermekekké válnának. Samuval Apa el is kezdte. Rövid, könnyebben érthető zsoltárokat választottak ki, amiből naponta egy verset olvastak csak el. Mára, ha Samunak kedve támad, már sokkal többet is elolvas egyszerre. Máskor pedig egy gyermek áhítatos könyvből olvas magának 1-1 oldalt. Ő is 4 évesen ismerkedett a betűkkel intenzíven, és az első szó elolvasásától csak pár hónap kellett, hogy rövid bibliaszakaszokat olvasson. Persze szívesen olvas más könyveket is. Ferkó pedig szintén odavan a könyvekért.

Persze minden gyerek más, és mások az elvárások. Mi ezt tartottuk elsődlegesnek. Nem számítottunk rá, hogy ez ilyen könnyen fog menni, ha nem teszünk mást, csak kielégítjük az érdeklődését, és persze mintát adunk a bibliaolvasás szeretetéből.

Ebből az igényből született a matricás ábécénk. Feleslegessé vált matricákat kartonra ragasztottunk. (Erre kiváló bármilyen müzlis, gabonapelyhes, növényi tejporos kartondoboz vagy bármi doboza, amit rendszeresen fogyasztotok és tiszta.) Majd kivágtuk. Aztán a képen látható állatok ,,egyszerűsített" nevének (jelző nélkül) kezdőbetűjét kicsiben és nagyban is ráírtuk. Ebben már Samu is segített. Jó móka volt Ferkónak is, de a legkisebb fiú is élvezte a kártyapakolgatást. :)


Egy másik ötlet is adódott. A nappalink szőnyegén ücsörögve (láblógatós időmben:))az irattartó papucsokat nézegettem, hogy milyen hasznosak a rendszerezésre és milyen szép színesek, de valami hiányzott róluk. Ekkor jutottak eszembe a fölös matricáink. Arra is jól jött, hogy az azonos színűeket elválasszuk funkció vagy ,,papucsgazda" szerint.
Íme az eredmény:


Azt hiszem, minden gyerek szeret matricázni.
Jó szórakozás lehet a betűtanulás más matricákkal is.

Kellemes nyári (észrevétlen) tanulást! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése