,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2016. március 20.

Ábrahám 3. - Lót választása

,,Monda azért Ábrám Lótnak: Ne legyen versengés közöttem és közötted, se az én pásztoraim között és a te pásztoraid között: hiszen atyafiak vagyunk."
(I. Móz. 17:8)

Ábrahám történetéből most csak egyes részeket dolgozunk fel, követve a gyülekezetünk első negyedévi ,,tananyagát". Ezért következik most a Lóttól való elválás története, ami szintén sok tanulságot hordoz.
Mi azonban kettőt hangsúlyoztunk. Az első adott a történetből, a második pedig olyan következményekről szól, ami már inkább Lót további döntéseiből fakad. (Mivel nem lesz szó Sodoma pusztulásáról, fontosnak tartottam erről is beszélni.)

1. Előzékenység:
Amikor lemondok a saját elsőbbségemről. Nem félelemből vagy érdektelenségből, hanem hogy biztosítsam a másiknak a jó választás lehetőségét, a jó érzést, hogy ő fontos Isten számára és a számomra. Amikor letéve önző igényeimet szívesen átengedek egy lehetőséget a testvéremnek, a barátomnak vagy akár egy idegennek.
Ábrahám ilyen ember volt, mert tudta, ha Istennel jár, sosem jár rosszul.

2. Egy jónak tűnő döntés is rosszra fordulhat, ha nem Istenbe vetem a bizalmam.
Lót döntése jó lehetett volna. Nem volt törvényszerű, hogy Sodoma városában kössön ki a családjával és ezzel később el is veszítse azt. A gazdag legelők, a bő vizű folyó és nem utolsó sorban az Ábrahámtól szerzett tudás biztosíthatta volna számukra a testi-lelki jólétet, de túlságosan vonzotta őket a város biztonsága és kényelme. Azt hiszem, a Biblia egyik legszomorúbb története Lóté.

Choose Life Royalty Free Stock Images
Válaszd az életet!
Ábrahám és Lót elválásának történetét az alábbi módon dolgoztuk fel:
Egy darab kartont (ami jól színezhető) kivágtunk. Az alsó szélétől 1 cm-re 2 bevágást készítettünk. Aztán kivágtunk két olyan formát, amire egy-egy ember és pár bárány ráfér. Az emberekhez előre kivágtam a trapézokat és a köröket (testnek és fejnek), amit csak rá kellett ragasztani és arcot, esetleg kezet rajzolni. A bárányok csak egy-egy kis vattapamacsból ragasztottuk, a fejüket, lábukat rajzoltuk. Aztán jött a háttér. Balra csak legelők vannak, jobbra pedig a folyó és a város is látható. 



Balra Ábrahám a nyájával, jobbra Lót szintén a nyájával látható, amikor betesszük a két kis lapot, az alsó füllel mozgatható a két kis kép. Ahogy húzzuk, eltávolodnak egymástól.



További jó tanulást! 


2 megjegyzés:

  1. Köszi. A legjobb, hogy a legkisebbem, 3 évesen is jól boldogult az elkészítésével. Persze a háttér nélkül, mivel nem tud még rajzolni. :)

    VálaszTörlés