,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. szeptember 10.

BF- program - A teremtés és a napok újragondolva

,,Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt." (II. Mózes 20:8-11) 

A BF-programunkhoz hozzátartozik persze mindaz, amit a Tízparancsolat 4. parancsolata tartalmaz.
1. A 6 napi munka. Persze mindenkinek a korához, lehetőségeihez mért feladatok elvégzése. Pl. a gyerekek számára a rendrakás, a háztartási feladatokban vagy a ház körüli munkákban nyújtott kisebb-nagyobb segítség, a tanulás. 


2. A hetedik nap megszentelése. Erre a napra nálunk mindenki készül, hogy valódi nyugalom lehessen, hogy letehessük a hétköznapi terheket. Mindig különleges, ünnepi vacsorával kezdjük. Aznap csak a legszükségesebb dolgokat végezzük el, de mindent, ami megtehetünk más napon is, félre teszünk, hogy együtt örüljünk a hittestvéreinkkel, barátainkkal a gyülekezetben, hogy megpihenjünk és feltöltekezzünk Isten teremtéséről, csodáiról, szeretetéről emlékezve.

3. Megemlékezés a teremtésről, Isten tetteiről és az ember felelősségéről a teremtett világban. Egészen egyszerű, gyakorlati dolgokat tanulunk. Pl. víz- és energiahasználat, takarékosság, hogyan bánjunk az élőlényekkel, a természet kincseivel stb.


4. És van még egy gyakorlati haszna: a napok tanulása. Ezúttal már angolul is. Aki régebben olvassa a blogot, már találkozhatott a középső körrel, amiről a teremtés hét napját feldolgozva tanultuk meg a hét napjait, majd betettük egy mappába. Azonban újra elővettük és kiegészítettük angol szavakkal, majd a BF-körünk alá kiakasztottunk. Egy Milton-kapocs segítségével ez is forgatható a ,,ma", azaz ,,today" jelöléshez.

Jó tanulást!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése