,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. március 24.

Montessori után szabadon

,,És elálmélkodának az ő tanításán; mert úgy tanítja vala őket, mint a kinek hatalma van, és nem úgy mint az írástudók." (Márk 1:22)

Úgy gondolom, egyetlen módszer sem helyettesítheti vagy pótolhatja az Úr iskoláját. Mi szülők is azért látogatjuk ezt az ,,iskolát", mert hatalom és élet van benne. Ezért gondolom, hogy az első a Biblia tanításainak átadása. Minden más csak ezután következik. A célunk az, hogy Isten országának hasznos tagjai lehessenek a gyerekeink, ami egyben azt jelenti, hogy a földi társadalomban is értékes munkát végeznek.
A Montessori-módszer már régen foglalkoztat. Amúgy az összes olyan lehetőséget megvizsgálom, (és veszek át belőlük) ami közel áll a gyerekek eleven, kíváncsi és kreatív természetéhez. (Például vonzó számomra a Waldorf-nevelés gyakorlata, de mivel a hátterében álló ,,Steiner-hitvilág" számomra semmilyen módon nem egyeztethető a Biblián alapuló neveléssel, nem adnám waldorfba a gyerekeimet.)

Maria Montessori tiszteletre méltó művet hagyott maga mögött. Elmélyednem nem sikerült ugyan benne, de az a kevés, amit tudok, gondolkodtat és színt visz saját gyerekeim tanításába.

Ennek a csipeszelős korongnak az alapötletét a Montessori-játéktárban találtam. Annyira megtetszett, hogy némi módosítással elkészítettem. 12 cikkre osztottam a kartonból készült korongot. A színeket és a számokat igyekeztem sorba rendezve használni. A korongot 12-ig számoztam: a 4 évesnek pontokkal (nagyobb számoknál már ,,zsinórra fűzve" a pontokat), a 6 évesnek pedig római számokkal. A feladat az, hogy az arab számokkal ellátott csipeszeket a megfelelő helyre csipeszeljék. Ezzel tanulják a számolást, a számok felismerését, a színeket, színárnyalatokat, az óra beosztását, és még a kezüket is használják a csipeszeléshez.
(Több légy egy csapásra! Mindezt vidáman.:))



Vidám tanulást Mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése